Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Styrelsesvedtægt for Klynge VVK G

§ 1. Formål

Klyngens formål er at tilbyde dagtilbud jf. § 7 i Dagtilbudsloven for børn i alderen 0-6 år.

Formålet er endvidere:

At sikre et trygt, motiverende, inspirerende og lærerigt miljø, hvor børnenehar mulighed for at udvikle sig socialt, personligt og selvstændigt gennemsamvær med andre børn og voksne med udgangspunkt i det enkelte barnsevner og behov.

At sikre gode overgade mellem vuggestue, børnehave og KKFO.

At skabe rammer for et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem forældrebestyrelse og enhedernes forældreråd.

§ 2. Forældrebestyrelsen

Det er forældrebestyrelsens opgave at varetage styrelsen af klyngen inden for de rammer og eventuelt prioriterede indsatser, som Københavns Kommune har fastsat. Forældrebestyrelsen består af 5 forældrerepræsentanter (mindst én forældrevalgt repræsentant for hver af klyngens enheder) samt 2 medarbejderrepræsentanter valgt af og blandt de fastansatte medarbejdere i klyngen. Disse medarbejderrepræsentanter i bestyrelsen har stemmeret. En repræsentant for de pædagogiske ledere deltager i forældrebestyrelsens møder uden stemmeret. De enheder, der ikke er repræsenteret ved en medarbejderrepræsentant med stemmeret, kan vælge en medarbejderrepræsentant uden stemmeret som medlem af forældrebestyrelsen. Antallet af forældrevalgte repræsentanter skal udgøre et flertal i bestyrelsen. Klyngelederen deltager som sekretær/sagsbehandler for forældrebestyrelsen. Ud over bestyrelsens medlemmer skal der vælges et antal suppleanter for forældrerepræsentanterne i den enkelte enhed og et antal suppleanter for medarbejderrepræsentanterne. En forældrevalgt suppleant fra enheden indtræder i bestyrelsen, når bestyrelsesmedlemmet i enheden har forfald eller udtræder af bestyrelsen. En suppleant for medarbejderrepræsentanten indtræder i bestyrelsen, når en medarbejderrepræsentant har forfald eller udtræder af bestyrelsen.

§ 3. Valg til bestyrelsen

Der vælges 1 (mindst én) forældrerepræsentant til forældrebestyrelsen fra hver enhed i klyngen. Repræsentanten vælges af og blandt forældrene i den enkelte enhed. Forældrerepræsentanterne i bestyrelsen og suppleanterne for disse vælges på et forældremøde i den enkelte enhed, som afholdes inden for perioden oktober til december. Den siddende bestyrelse indkalder til valg. Hvis der ikke eksisterer en forældrebestyrelse, er det klyngelederen, der indkalder. Valgperioden påbegyndes umiddelbart efter valget og løber i to år, indtil nyvalg har fundet sted. Suppleanter vælges hvert år for et år ad gangen og indtræder i bestyrelsen, når et bestyrelsesmedlem har forfald eller udtræder af bestyrelsen. Hvis der er valgt flere suppleanter i enheden, indtræder de i den rækkefølge, de er valgt, dvs. i forhold til antallet af stemmer. Alle fastansatte medarbejdere i klyngen, bortset fra klyngelederen og de pædagogiske ledere, vælger medarbejderrepræsentanter til bestyrelsen og suppleanter for disse på et personalemøde. Personalemødet afholdes inden for perioden oktober til december, dog skal personalerepræsentanterne være valgt inden valg af forældrerepræsentanter. Valgperioden løber i to år og påbegyndes samtidig med de nyvalgte forældrerepræsentanter. Suppleanter vælges for et år ad gangen og indtræder i bestyrelsen i den rækkefølge, de er valgt, dvs. i forhold til antallet af stemmer.

§ 4. Valgbarhed og valgret

Forældre med børn i den enkelte enhed er valgbare og har valgret vedrørende forældrerepræsentanter i bestyrelsen. Ved afstemningen kan der afgives en stemme pr. barn indskrevet i enheden. Der kan kun vælges en forældrerepræsentant pr. barn/familie i klyngen. Fastansatte medarbejdere i klyngen er valgbare og har valgret vedrørende medarbejderrepræsentanter i bestyrelsen. Medarbejdere i klyngen er ikke valgbare som forældrerepræsentanter. Valg til bestyrelsen sker ved simpelt stemmeflertal, dvs. valgt er den/de personer med flest stemmer. I tilfælde af stemmelighed, hvorved der ikke kan træffes afgørelse om, hvem der er valgt til bestyrelsen, finder omvalg sted mellem de kandidater, der har fået lige mange stemmer. Stemmeafgivelse forudsætter deltagelse i møderne, og der kan således ikke stemmes ved fuldmagt.

§ 5. Udtrædelse af bestyrelsen

Et forældrevalgt bestyrelsesmedlem udtræder af bestyrelsen, når medlemmets barn ophører i den enhed, vedkommende er valgt i, hvorefter suppleanten indtræder. En medarbejderrepræsentant udtræder af bestyrelsen med øjeblikkelig virkning fra det tidspunkt, hvor den pågældende har afleveret sin opsigelse/ overflytningsbekræftelse eller har modtaget sin opsigelse. Suppleanten indtræder herefter i bestyrelsen.

§ 6. Forældrebestyrelsens konstituering

Bestyrelsen konstitueres på det førstkommende møde efter nyvalg. Formanden og næstformanden vælges af og blandt forældrerepræsentanterne i bestyrelsen. Klyngelederen indkalder til det konstituerende møde, som skal finde sted inden otte dage efter valget af forældrerepræsentanter til bestyrelsen.

§ 7. Forretningsorden

Bestyrelsen skal fastsætte en forretningsorden. Københavns Kommune har udarbejdet en standardforretningsorden, som bestyrelsen helt eller delvist kan følge. Dog er forretningsordenens § 4 ufravigelig.

§ 8. Forældrebestyrelsens opgaver

Det er bestyrelsens opgave at fastsætte principper for klyngens arbejde og for anvendelsen af en budgetramme for klyngen inden for de mål og rammer, som kommunalbestyrelsen har fastsat. Forældrebestyrelsens opgaver:

  • Fastsætter principper for klyngens arbejde
  • Fastsætter principper for samarbejdet mellem dagtilbud og hjem
  • Inddrages i udarbejdelsen og evalueringen af og opfølgningen på de pædagogiske læreplaner i klyngen
  • Orienteres mindst én gang årligt om enhedernes tilsynsrapporter
  • Inddrages i klyngens arbejde med at skabe gode overgange fra hjem til dagtilbud, mellem dagtilbud og fra dagtilbud til fritidstilbud og skole
  • Inddrages i hvordan ressourcer i lokalsamfundet vil kunne bringes i spil med henblik på at skabe trygge og pædagogiske læringsmiljøer for børn i dagtilbud
  • Forældrebestyrelse og klyngeleder fastsætter principperne for anvendelse af budgetramme
  • Godkender klyngens budget
  • Fastsætter anvendelsen af ikke-budgetterede indtægter som f.eks. sponsorstøtte
  • Har indstillingsret ved ansættelse af klyngeleder og pædagogisk leder
  • Har ret til deltagelse i samtaler ved lederansættelser
  • Fastsætter lukkedage/koordinerer mellem klyngens enheder
  • Bidrager til samarbejdet mellem enheder i klyngen
  • Sikrer inddragelse af forældrerådene i relevante sager

Det er klyngelederens ansvar at inddrage forældrebestyrelsen aktivt i udarbejdelse og evaluering af og opfølgning på de pædagogiske læreplaner. Forældrebestyrelsen i klynger skal arbejde inden for de lovgivningsmæssigt fastsatte rammer i dagtilbudsloven, samt inden for de rammer og eventuelle prioriterede indsatser, som kommunen opstiller for sine dagtilbud, fritidsinstitutioner og fritidscentre.

§ 9. Forældrebestyrelsens virksomhed

Der kan kun træffes beslutninger og handles på bestyrelsens vegne i bestyrelsens møder. Et enkelt bestyrelsesmedlem eller flere bestyrelsesmedlemmer kan således ikke træffe beslutninger på bestyrelsens vegne uden for bestyrelsens møder.

§ 10. Mødevirksomhed

Forældrebestyrelsen kan beslutte at afholde et møde eller en del deraf for lukkede døre.

§ 11. Forældreråd

Der oprettes et forældreråd for hver enhed. Det er op til den enkelte enhed at beslutte størrelsen på deres forældreråd. Enhedens forældrebestyrelsesrepræsentant/-er er automatisk medlem af forældrerådet. Øvrige forældrevalgte medlemmer vælges af og blandt forældrene i enheden. Reglerne om afholdelse af valg og valgbarhed og valgret følger i øvrigt forældrebestyrelsens bestemmelser jf. §§ 3 og 4. Valgperioden er 2 år og følger forældrebestyrelsens valgperiode. Den pædagogiske leder er ansvarlig for, at der bliver afholdt valg til forældreråd i enheden. Den pædagogiske leder deltager i forældrerådets møder, og medarbejderne skal have mulighed for at være repræsenteret i forældrerådet. Forældrerådet fastsætter selv en forretningsorden for sit arbejde. Københavns Kommune har udarbejdet en standardforretningsorden, som forældrerådet kan vælge at følge.

§ 12. Forældrerådets opgaver

Forældrerådet har til opgave at være sparringspartner for forældrebestyrelsen, således at den enkelte enheds pædagogiske særkende understøttes og videreudvikles.

Forældrerådets opgaver:

  • Udtaleret i forhold til forældrebestyrelsens behandling af sager, der vedrører enheden
  • Organiserer afstemning om madvalget blandt enhedens forældre hvert 2. år
  • Rådgiver forældrebestyrelsen i forhold vedrørende den enkelte enhed og principielle problemstillinger vedrørende enheden
  • Forældreråd og pædagogisk leder fastlægger principper for enhedens budget inden for de rammer og principper, der er fastsat i forældrebestyrelsen.
  • Herunder principper for prioriteringen af midler til pædagogiske aktiviteter
  • Inddrages i udarbejdelsen og evalueringen af og opfølgningen på den pædagogiske læreplan
  • Bidrager til at sikre børnemiljøperspektivet i den pædagogiske læreplan.
  • Indstillingsret ved ansættelse af personale i enheden, og ret til deltagelse ved ansættelse af pædagogisk leder i enheden
  • Inviteres til at deltage i tilsynsdialogmødet med én forældrerepræsentant
  • Skal have fremsendt tilsynsrapport senest 10 dage efter tilsynsdialogmødet og har 10 dage til at kommentere indholdet
  • Drøfter på det første forældrerådsmøde efter afslutningen af tilsynet den endelige tilsynsrapports indhold og opfølgningen på tilsynet (strakspåbud, faglig handlingsplan, skærpet tilsyn etc.)
  • Forældrerådet skal præsenteres for evalueringen af klyngens pædagogiske læreplan
  • Forældrerådet kan stille forslag om placering af lukkedage til forældrebestyrelsen

§ 13. Ændring af styrelsesvedtægten

Denne styrelsesvedtægt er godkendt af Københavns Kommune. Ændring kan kun foretages af kommunen efter forudgående indhentet udtalelse hos forældrebestyrelsen. Kommunen kan ændre styrelsesvedtægten med 3 måneders varsel. Ændring med kortere varsel kan ske, hvis forældrebestyrelsen og kommunen er enige herom.

Tiltrådt den (dato) 17. februar 2020

Forældrebestyrelsen